Vettel: "We hebben het Mercedes te makkelijk gemaakt"

Het zag er zo mooi uit voor Sebastian Vettel. Zeven races geleden ging de Duitser aan de leiding in het kampioenschap, maar daar is weinig meer van over. Sterker nog, de coureur van Ferrari heeft nu een achterstand van 67 punten op kampioenschapsleider Lewis Hamilton.

Vettel baalt als een stekker, mede door een aantal kostbare fouten, maar wilde handdoek nog niet in de ring gooien. "Er is nog een steeds een kans, maar we hebben het ze de afgelopen races te gemakkelijk gemaakt. Anderzijds moeten we hen ook de credits geven, zij hebben het goed uitgevoerd."

Gedurende het seizoen leek Vettel een aantal keer onder de druk te bezwijken, maar de race op Suzuka lijkt hem nu de das om te hebben gedaan. Door een touché met Max Verstappen viel de coureur van Ferrari terug naar het achterveld. "Het helpt natuurlijk niet dat wij zesde zijn geworden en dat zij de race hebben gewonnen", blikt hij terug. Toch weigert de Duitser naar de aanstaande titel van Hamilton te kijken. "We moeten vooral naar onszelf kijken en ons werk voor de komende races doen, dan zullen we zien."

Toch vertellen de persoonlijke fouten van Vettel slechts één kant van het verhaal. Ferrari heeft zich ook laten aftroeven door Mercedes. Waar de rode bolides lange tijd toonaangevend waren, hebben de zilveren wagens het commando inmiddels overgenomen. "Het is de hele tijd close geweest, maar de afgelopen races waren we niet zo sterk. Dat wij er tijdens de races wel weer beter uitzien, heeft er volgens mij vooral mee te maken dat zij dan niet hoeven te pushen. Daardoor krijg je nooit het volledige beeld te zien."