Rob Jetten nieuwe fractievoorzitter D66

De 31-jarige Rob Jetten is vanmorgen door de fractie van D66 verkozen tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij volgt Alexander Pechtold op die na ruim 12 jaar de Kamer heeft verlaten.

Jetten is vandaag na een stemming in de fractie gekozen. Gisteren was er al een zogenaamde biechtstoelprocedure, daarin konden alle fractieleden aangeven of ze interesse hadden, of juist hun steun uitspreken voor een andere kandidaat. Volgens Jetten waren er meer kandidaten maar is hij, "na een goed gesprek" unaniem verkozen. 

Jetten is pas anderhalf jaar Kamerlid, maar heeft vanaf het begin een zware portefeuille gehad. Hij was onder meer woordvoerder democratische vernieuwing en klimaat. Hij wordt binnen de partij gezien als een groot talent, zo noemde Alexander Pechtold hem onlangs "de beste specialist in mijn fractie". Voordat hij de Kamer in ging was Jetten onder meer werkzaam bij ProRail. Maar ook was hij voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Bovendien was hij, van 2010 tot 2017, fractievoorzitter van de D66-fractie in de Nijmeegse gemeenteraad.

Dat Jetten nu is verkozen tot fractieleider wil niet zeggen dat hij ook de nieuwe partijleider wordt. Daarvoor worden later verkiezingen georganiseerd, dan kunnen ook niet-Kamerleden meedoen. Voor de functie van partijleider worden meer kandidaten genoemd, waaronder ministers Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren, ook Jetten sluit niet uit een gooi te zullen doen.


De nieuwbakken fractievoorzitter benadrukt zich te zullen houden aan het regeerakkoord, "Maar waar mogelijk zullen we onze eigen onderwerpen agenderen"

De eerste uitdaging staat Jetten al te wachten, op zeer korte termijn zullen de onderhandelingen over de afschaffing van de dividendbelasting van start gaan. 

Rob Jetten
Rob Jetten (D66 persfoto)