Skeeleraar Scheperkamp pakt brons op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires heeft Nederland een tweede medaille te pakken. In het skeeleren was er brons voor Merijn Scheperkamp, waar in de finale wel een klein gelukje bij kwam kijken.

Het skeeleren op de bijzonder fraai aan het water gelegen baan in Buenos Aires werd gehouden in allroundvorm, waar punten te pakken waren op drie onderdelen: de 1000 meter sprint, de 5000 meter afvalrace en de afsluitende 500 meter sprint.

Scheperkamp werd vierde op de 1000 meter en zevende op de afvalrace, waardoor hij de 500 meter als vijfde begon. De nummers drie en vier, de Chinees Chen Tao en de Argentijn Nahuel Schelling, haalden de finale niet en dus had de Nederlander een uitstekende kans om naar voren te komen.

In de eindstrijd leek het fout te gaan: de Taiwanees Chang Chiawei schoffelde Scheperkamp onderuit, maar dat bleek juist een gelukje op te leveren. Chang kon zo namelijk niet meer winnen, want Vincenzo Maiorca uit Italië was gevlogen, en kon daardoor Scheperkamp in het klassement niet passeren.

Het goud ging naar Jhony Angulo Reina uit Colombia, die ook bij de val in de finale betrokken was. Hij wist Scheperkamp er nog net uit te sprinten en dat leverde hem goud op: één plekje naar achteren en Maiorca zou het goud gepakt hebben.

Bij de dames eindigde Marit van Beijnum als elfde, nadat ze op de 500 meter in de halve finales werd uitgeschakeld. Gabriela Rueda uit Colombia stond ver boven de rest: ze won de drie onderdelen allemaal. Honorine Barrault (Frankrijk) en Giorgia Valanzano (Italië) pakten zilver en brons.

Scheperkamp gaat gestrekt, Maiorca komt onderdoor (Simon Bruty for OIS/IOC)
Scheperkamp gaat gestrekt, Maiorca komt onderdoor (Simon Bruty for OIS/IOC)