Demonstratie Pegida afgebroken om veiligheid

Een 'demonstratie' van Pegida vrijdagavond in Utrecht bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok is vroegtijdig afgebroken in verband met de veiligheid. De schamele 15 aanhangers van de anti-islambeweging hadden zich verzameld in een met dranghekken afgezet gebied voor de moskee. Om die dranghekken heen bevond zich veel publiek en ook de politie was zichtbaar aanwezig. 

Pegida, die toestemming voor de demonstratie had van de gemeente, wilde op een groot scherm beelden tonen van verkrachtingen, onthoofdingen en besnijdenissen. Echter, na de toespraak van voorman Edwin Wagensveld, begonnen zo'n 150 omstanders de Pegida-aanhangers met eieren, tomaten, flessen en blikken te bekogelen. 

Dit was reden voor burgemeester Jan van Zanen om rond 20:30 uur de demonstratie voortijdig af te kappen. De Pegida-volgelingen werden met een bus in veiligheid gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er nog vooralsnog geen aanhoudingen verricht, maar kunnen die eventueel later nog wel volgen. 

Provoceren
Yucel Aydemir, voorzitter van de Ulu-moskee, is van mening dat Wagensveld heeft lopen provoceren. Yucel: "Hij deed uitspraken die die jongens tot op het bot heeft geraakt. We hadden van tevoren nog afspraken met die jongens gemaakt en ze hadden beloofd niks te doen. Dat ging goed tot die man van Pegida over de profeet Mohammed begon. Dat is een gevoelig punt, dat had hij nooit moeten doen."

Hoewel hij niet tegen de demonstratie was is hij teleurgesteld in hoe het gegaan is: "We leven in een vrij land, iedereen mag demonstreren. Maar ik vind dat Pegida de fatsoensnormen overschreden heeft. Het enige dat zij willen is provoceren. Ervoor zorgen dat jongeren vanuit emotie verkeerde dingen doen, zodat zij op Facebook kunnen schrijven: zie je nou wel. Bovendien, al die politieagenten en gemeenteambtenaren die hier mee bezig zijn. Moeten we dat wel willen?"

Update 09:22 uur
Video's toegevoegd