Rel op Rotterdamse school om Barbiekunst

Op een van de twee locaties van De Rotterdamse Schoolvereniging is een rel uitgebroken omdat de juf van groep 5 er een nogal ongebruikelijke hobby op na houdt. Op haar pagina op Facebook staan foto's waarop schaars geklede barbiepoppen staan, vaak in 'uitdagende poses'. De barbies op de foto zoenen elkaar, of buigen voorover met een ster op hun blote billen. 

En dát kan nauutrlijk niet volgens een groep woedende ouders. In een anonieme email laten de ouders weten aan het schoolbestuur dat zij hun kinderen thuis houden tot de directie ingrijpt. Per Severin, de directeur, bevestigt tegenover het Algemeen Dagblad dat er inderdaad kindereren thuisghouden worden: "Het exacte aantal kinderen dat thuisblijft, verschilt per dag maar het zijn er meer dan vijf''. Inmiddels is de schoolinspectie ingeschakeld. 

Severin is namelijk absoluut niet plan om de bewuste docente te ontslaan: "Dit betreft een uitstekende leerkracht met een lange staat van dienst. Wat mijn leerkrachten in hun privéleven doen, is niet mijn zaak en zeker niet die van de kinderen – tenzij de privé-activiteiten botsen met onze schoolprincipes. Wat dat betreft zijn deze kunstwerken oké. Ook Facebook heeft ze nooit bestempeld als aanstootgevend, terwijl ze daar best streng op toezien.''

Gevraagd naar een reactie wil de vrouw niet op de kwestie ingaan. Ze verwijst naar haar toelichting die zij gaf toen zij haar 'kunstwerken' exposeerde. Hieruit komt naar voren dat het vrouwenlichaam steeds terugkomt in haar werk. Ze heeft Barbie als model gekozen omdat zij vaak als de ideale vrouw wordt gezien, zowel door mannen als vrouwen. Door de poppen met vilt te bewerken, krijgen ze 'afwijkinkjes' die haar 'perfect' maken. 

Daarnaast maakt ze babypoppetjes in doosjes van vilt. Hiermee wil ze laten zien hoe kinderen soms verwaarloosd, mishandeld of misbruikt worden. "Op het eerste oog schattige taferelen, maar kijk je beter, dan zie je hoe huiveringwekkend het onderwerp is" zo liet de kunstenares destijds weten.