STAP: 'Online alcoholverkoop moet verboden worden'

Als het Stichting Alchohol Preventie (STAP) ligt wordt het online verkopen van alcohol verboden. De reden? Sinds gisteren kun je bij Bol.com je favoriete drank kopen, en dat is tegen het zere been van STAP. Directeur Wim van Dalen "We weten uit onderzoek dat als je extra moeite moet doen om alcohol te kopen, doordat je bijvoorbeeld naar een speciale winkel moet, je het minder snel koopt. Door de online verkoop van alcohol neemt het koopgemak sterk toe. Uit studies is gebleken dat mensen meer gaan drinken als ze makkelijker aan alcohol kunnen komen" 

In Nederland mag je pas alcohol kopen (en nuttigen) als je 18+ bent. Volgens Van Dalen is de leeftijdscontrole bij de online verkoop van alcohol ver onder de maat. Ze zijn dan ook bang dat jongeren straks makkelijk aan drank kunnen komen via Bol.com, ondanks dat de leeftijdscheck in principe wel kan werken. Van Dalen: "We bestellen allemaal weleens een pakketje en weten hoe gehaast de aflevering gaat. In theorie kan de controle natuurlijk werken, maar in de vluchtige praktijk valt dat nog maar te bezien. Ik voorspel dat vooral vijftien- tot zeventienjarigen hierdoor gemakkelijker alcohol kunnen kopen."

De online verkoop van alcohol is niet nieuw; denk aan de Wijnwinkel, Gall&Gall of Wijnvoordeel die al sinds 1999 online drank verkoopt. Dat moet binnenkort afgelopen zijn vind Van Dalen. "De toename van de online beschikbaarheid van alcohol en de slechte naleving van de leeftijdsgrens zorgen ervoor dat wij vinden dat online alcoholverkoop verboden moet worden."

STAP: 'Online alcoholverkoop moet verboden worden' (Foto: screenshot bol.com)
STAP: 'Online alcohol verkoop moet verboden worden' (Foto: screenshot bol.com)