VS en Canada bereiken op de valreep akkoord NAFTA-deal

De VS en Canada hebben vandaag hun trilaterale blok met Mexico gered door overeenstemming over het aanpassen van de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst te bereiken. De NAFTA-deal is door de Amerikaanse president Donald Trump hernoemd tot USMCA-deal.

Trump eiste een heronderhandeling van het verdrag, daar het bestaande akkoord volgens hem nadelig uitpakte voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Trump waarschuwde voor heffingen op Canadese producten bij het uitblijven van nieuwe afspraken. Het nieuwste akkoord vervangt het bestaande verdrag uit 1994.

Nieuwe afspraken en Canadese concessies
Trump heeft de meest recente ontwikkelingen goedgekeurd en de verwachting was dat er zondagavond een overeenkomst bereikt zou worden. Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en Canadese ambtenaren leggen momenteel de laatste hand aan het handelsakkoord.

Er zouden onder meer afspraken zijn gemaakt over de toegang van de VS tot de Canadese zuivelmarkt en de export van in Canada gemaakte auto's naar de VS. Daarmee is het verdrag gered: president Trump dreigde uit het verdrag te stappen als hij niet meer toezeggingen van Canada kreeg.

Hernoeming tot USMCA-deal
Trump heeft overigens al gezegd dat hij de overeenkomst met de VS en Mexico-Canada wil hernoemen. De deal zou dan niet langer als NAFTA-deal door het leven gaan, maar als de USMCA-deal. 

Klok rond onderhandeld
Amerikaanse en Canadese onderhandelaars hebben dit weekend de klok rond onderhandeld om de deadline van zondag te halen. Een deadline die de landen in staat zou stellen de deal te ondertekenen. Het is de laatste handeling van Mexico's vertrekkende president Enrique Pena Nieto, die eind november het parlement verlaat. Door het sluiten van het pact met Canada kan het 24-jarig trilaterale blok intact blijven.

Wrijving
Insiders, die bekend zijn met het verloop van de gesprekken, dichten Trumps senior adviseur Jared Kushner veel krediet toe voor het pad naar succes van de deal. Toen de onderhandelingen dreigden vast te lopen vanwege wrijving tussen de Amerikaanse en Canadese zijde, bleef Kushner on speaking terms met directe assistenten van premier Justin Trudeau, onder wie Gerald Butts en Katie Telford.

Conference call
Lighthizer en Kushner waren op het USTR-kantoor in Washington op zondagmiddag om definitieve details te bespreken via conference call met de Canadezen in Ottawa. Amerikaanse functionarissen houden Trump sinds vrijdag bij elke stap in de gaten, zeiden twee mensen.

Amerikaanse wetgevers en bedrijven hebben er bij de administratie op aangedrongen om Canada in de deal te houden. Het trilaterale karakter van de deal kwam echter in gevaar nadat Trump op 27 augustus aangekondigde dat hij een deal met Mexico zou sluiten, waarbij Canada enkel zou kunnen toetreden als het bereid is concessies te doen.

De Canadese dollar versterkte 0,5 procent in afwachting van een deal, terwijl de Mexicaanse peso 0,2 procent verhoging bereikte.