Valverde eindelijk wereldkampioen wielrennen, Dumoulin 4e

"38 jaar en hij heeft hem!" Alejandro Valverde is er éindelijk in geslaagd om zich te laten kronen tot wereldkampioen wielrennen. De winnaar van WK-zilver in 2003 en 2005, naast brons in 2006, 2012, 2013 en 2014 was in het Oostenrijkse Innsbruck oppermachtig in de sprint van een kopgroep van vier man.

Vroeg in de koers reed er een groep van elf man weg, die uiteindelijk een maximale voorsprong van een goede twintig minuten kregen. In de 258 kilometer lange koers begon het peloton het gat vervolgens gestaag te dichten, terwijl de kopgroep langzaam werd uitgedund.

Twee man bleven tot in de laatste, 24 kilometer lange ronde rondom Innsbruck vooruit: Kasper Asgreen uit Denemarken en Vegard Stake Laengen uit Noorwegen, die op de laatste lange klim naar bobsleeoord Igls definitief moesten capituleren.

De laatste ronde ging dus weer over de klim naar Igls, maar de scherprechter was de veel kortere, maar ook veel steilere slotklim naar Gramartboden. Op deze klim van een kleine drie kilometer, met maximale stijgingspercentages van 28%, ontplofte de koers definitief.

De vele aanvallen in de aanloop naar de slotfase hadden het peloton al stevig uitgedund, maar alle Nederlanders waren nog van de partij, net zoals de meeste favorieten. Het oranje zakte op de slotklim rap weg, alleen Tom Dumoulin bleef nog over.

Valverde, Gianni Moscon, Romain Bardet en Michael Woods bleven voorop, topfavoriet Julian Alaphilippe had iets eerder ook moeten lossen. Dat overkwam ook Moscon: de Italiaan vouwde zich dubbel over zijn stuur, maar moest Valverde, Bardet en Woods toch echt laten gaan.

Dumoulin kwam nog over Moscon heen en dook als achtervolger de afdaling in. Twee kilometer voor het einde sloot de Nederlander aan bij het leidende trio, maar in de sprint was Dumoulin niet opgewassen tegen de rappe benen van vooral Valverde. Bardet klopte Woods in de strijd om zilver, Dumoulin werd vierde.

Valverde eindelijk wereldkampioen. (PRO SHOTS/Gepa)
Valverde eindelijk wereldkampioen. (PRO SHOTS/Gepa)