Belgische basketbalsters stunten bij WK-debuut en staan in halve finales

Speciaal voor onze Belgische vrienden: de basketbalsters van België zijn bezig aan een ongelooflijk WK. De Belgian Cats, want elke Belgische sportploeg moet een bijnaam hebben, debuteren in Spanje na vele mislukte pogingen eindelijk op het WK en dat gaat behoorlijk goed.

In de groepsfase begon België met ruime winst op Puerto Rico, waarna Japan na overtime nipt te sterk was. Onder leiding van Kim Mestdagh werd vervolgens ook Spanje verslagen in de derde en laatste groepswedstrijd, waardoor plaatsing voor de kwartfinales een feit was.

België, vorig jaar verrassend goed voor brons op het EK, speelde in de kwartfinales tegen Frankrijk, de nummer vier van de Spelen in Rio en winnaressen van olympisch zilver in Rio. België was echter niet onder de indruk en had van het begin af aan de touwtjes in handen.

Met 23 punten was het wederom Mestdagh die België aan de hand nam in het duel waarin ook de 37-jarige Belgische legende Ann Wauters - onder meer WNBA-kampioene in 2016 - haar steentje bij kon dragen. Frankrijk kwam in de slotfase nog aardig terug, maar België gaf nog een keer gas en een drietje van Marjorie Carpréaux in de buzzer zorgde voor de 86-65 eindstand.

In de halve finale neemt België het op tegen de Amerikaanse topfavorieten, die op een enkele uitzondering na vrijwel altijd het WK en de Olympische Spelen winnen. Spanje en Australië spelen de andere halve finale.