Celstraffen voor ramkraak Ici Paris

Twee mannen uit Utrecht zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor een ramkraak bij de Ici Paris in het winkelcentrum Leidsche Rijn in Utrecht in mei van dit jaar. De 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Zijn 18-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een jeugddetentie van 9 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Ramkraak
De twee verdachten hebben met een auto, waarvan ze wisten dat deze gestolen was, de pui van de winkel geramd. Ze hebben een enorme schade aan het pand en de inboedel veroorzaakt. Voor de omwonenden, de eigenaar en het personeel van de winkel was het de tweede keer in twee weken dat ze werden geconfronteerd met een ramkraak op deze winkel. Na de ramkraak sloegen de twee op de vlucht voor de politie en zijn ze uiteindelijk met hoge snelheid gecrasht. Naast de ramkraak hebben zij zich ook schuldig gemaakt aan heling van de auto en kentekenplaten.

Straffen
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar de landelijke oriëntatiepunten voor een ramkraak. Bij een meerderjarige verdachte met een blanco strafblad wordt uitgegaan van 9 maanden. De 18-jarige – bekennende – verdachte was tijdens het plegen van de ramkraak nog minderjarig. Daarnaast blijkt uit de rapportage van de psycholoog dat hij licht verstandelijk beperkt is.

De rechtbank legt daarom 5 maanden van zijn straf voorwaardelijk op. Ook legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op, waaronder een behandeling en toezicht door de jeugdreclassering. In de zaak van de 26-jarige ziet de rechtbank redenen om een hogere straf op te leggen dan de oriëntatiepunten. De man heeft een strafblad en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden.