Israeli's vereerd in Iran

In het Iraanse Shiraz woont een DTP'er die er wellicht goed aan doet om voorlopig niet op zijn werk te verschijnen. Het is hem/haar/anders namelijk gelukt om Israëlische soldaten op een billboard in de stad te zetten.

In Iran heeft men een soort feestweek waarin men de 8-jarige oorlog tegen Irak herdenkt. Van 1980 tot 1988 vochten de Mullahs en Saddam Hoessein een verbeten strijd uit voor het bezit van de provincie Khoezistan en de controle over grensrivier Arvandrud. Saddam zag de Khoezistanen als Arabieren die cultureel/historisch meer bij Irak te zoeken zouden hebben. Een mening die veel inwoners van het gebied met hem delen.

Om de 'glorieuze overwinning op de goddeloze Soennieten' te vieren, heeft Iran een soort feestweek in het leven geroepen, met bijbehorende -nationalistische- uitingen. Een van die uitingen was een plaatje van militairen op een billboard in de vijfde stad van het land: Shiraz. Met het ontwerp en uitvoering lijkt echter iets grondig mis te zijn gegaan; op de plek waar normaal gesproken Iraanse helden horen, staan nu leden van het IDF (Israel Defense Forces). Een foutje dat behoorlijk beledigend kan overkomen voor de machthebbers. Israël wordt namelijk gezien als de Kleine Satan (Amerika is de Grote Satan) en wordt door de regering gezien als een vijand die vernietigd dient te worden.

De getoonde uniformen lijken volgens ingewijden in de verste verte niet op die van het Iraanse leger. Een ander saillant detail is dat op de oorspronkelijke foto een vrouwelijke IDF-soldaat te zien was. Deze is eraf gephotoshopt en vervangen door wolken.

De feestweek begon al slecht voor het regime. Tijdens een militaire parade van de Iraanse Revolutionaire Garde vond er een terroristische aanslag plaats door een Khoezistaanse beweging die zich al-Ahvaziya noemt, een groepering die banden met Saoedi-Arabië zou hebben. De terroristen wisten 25 mensen te doden en er 53 te verwonden, voordat ze zelf richting 72 maagden gestuurd werden.