Coalitie Amsterdam wil stadsbestuurders extra belonen

De Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP willen extra geld uittrekken om de stadsdeelbestuurders van Noord, Centrum en Zuidoost beter te belonen. Zij moeten er elke maand 500 euro extra per persoon bij krijgen. Dat schrijft AT5 op haar website. 

Dat meldt De Telegraaf. Op dit moment wordt de hoogte van de vergoeding bepaald door het aantal inwoners in het stadsdeel. Zowel Noord, Centrum als Zuidoost zitten onder de 100.000 inwoners en dus krijgen bestuurders daar een vergoeding van 6.196 euro per maand. Het college wil dat dit 6.674 euro per maand wordt.

De reden hiervoor is dat de 'maatschappelijke opgaven in de verschillende stadsdelen qua zwaarte en complexiteit vergelijkbaar zijn' volgens het stadsbestuur. Opvallend is dat de verhoogde vergoeding met terugwerkende kracht vanaf 21 maart moet gelden. Dit terwijl de stadsdeelbestuurders pas op 30 mei geïnstalleerd zijn.

De VVD is tegen de plannen. 'Het is onbegrijpelijk dat juist deze linkse partijen ervoor kiezen om toch al vorstelijk betaalde stadsdeelbestuurders een loonsverhoging te geven. Wij zullen voorstellen om dit geld te besteden waar het zin heeft, bijvoorbeeld het Friendship Sports Centre voor gehandicapte kinderen', vertelt VVD-raadslid Marianne Poot aan de krant.