EU zet zich schrap voor Brexit zonder deal

Het zag er al niet best uit na de Salzburg-top met de Conservatieve premier Theresa May. Maar na het partijcongres van de Labour-oppositie intensiveert de Europese Unie de voorbereidingen voor een no-deal Brexit nog verder. Partijleider Jeremy Corbyn zou namelijk van plan zijn om zijn partij tegen iedere eventuele deal te laten stemmen die May er nog uit weet te slepen met de EU.

Dit blijkt uit gelekte EU-documenten in handen van The Guardian. Het sowieso klappen van de onderhandelingen stond al in de scenario's waarmee Brussel rekening houdt, en daar is nu het dwarsbomen door Labour aan toegevoegd. En omdat er genoeg rebellen in Mays eigen partij zijn, kan een overeenkomst in dat geval nooit door het Britse parlement worden geloodsd.

Brexit was een prominent onderwerp op de congresagenda. Veel partijleden willen een tweede referendum, maar Corbyn was daar altijd tegen. Niet alleen omdat hij zelf euroscepticus is, maar ook omdat circa een derde van de Labourstemmers in 2016 voor de Brexit stemden. Tel daarbij op dat tweederde van de Labour-kiesdistricten dat toen ook deden.

Corbyn is bang dat een hoop traditionele Labourstemmers naar de Conservatieven overlopen als Labour zich tegen de Brexit keert. Niettemin ging hij akkoord met de motie van de leden dat Labour een tweede referendum steunt. Een eerste versie van die motie stelde dat in de EU blijven dan geen optie zou mogen zijn, maar enkel het aanvaarden danwel afwijzen van de exitdeal. Die versie haalde het echter niet.

Compromis
Als compromis is toen besloten dat Labour een nieuw Brexitreferendum steunt onder de voorwaarde dat het niet lukt om nieuwe verkiezingen af te dwingen. En het wegstemmen van een eventuele overeenkomst tussen Londen en de EU is dan vermoedelijk een probaat middel om tot nieuwe verkiezingen te komen.

Labour zou formeel gezien niet iedere deal wegstemmen, maar Corbyn heeft bevestigd dat de partij eist dat deze "precies dezelfde voordelen" moet hebben als het lidmaatschap van de gemeenschappelijke markt en de douane-unie. Dat is onder Mays regering echter uitgesloten.

Corbyn ontmoet donderdag EU-onderhandelaar Michel Barnier om het standpunt van zijn partij toe te lichten.