'Geef prostituees een basisinkomen van 1000 euro per maand'

Metje Blaak vindt het tijd dat sekswerkers op De Wallen in Amsterdam gaan profiteren van alle toeristen die wel massaal komen kijken en klanten afschrikken, volgens de website van AT5. De bekende ex-prostituee pleit voor een basisinkomen.

"Ik kwam op het idee omdat de stad heel erg rijk wordt van de toeristen en de vrouwen worden er armer van. Zij zitten daar mooi te zijn en trekken mensen uit alle landen. Een heleboel mensen worden daar vreselijk rijk van en zij verdienen niks omdat er te veel mensen lopen", zegt Blaak in het programma Spitstijd op NH Radio.

Ze wil dat de sekswerkers 1000 euro per maand krijgen. "Om staande te blijven, om hun vak uit te kunnen oefenen." Dat geld moet komen van de bedrijven die rijk worden door rondleidingen te geven, maar bijvoorbeeld ook hotels. Ze vreest dat De Wallen anders zullen verdwijnen en noemt de huidige situatie een 'sterfhuisconstructie'.

Blaak zal binnenkort een open brief sturen naar burgemeester Femke Halsema om haar te overtuigen van het plan. Eerder stelde Blaak al voor om 5 euro entree te vragen aan alle bezoekers van De Wallen. Die zouden zij overigens terug krijgen op het moment dat ze bij een sekswerker op bezoek gaan.

'Geef prostituees een basisinkomen van 1000 euro per maand'
Glurende toerist moet doneren bij bezoek Amsterdamse Wallen (Foto: Stockfoto PXhere)