Vlieland wordt gebombardeerd

F-16's van de Koninklijke Luchtmacht oefenen deze week het afwerpen van scherpe bommen. Dat doen ze op de NAVO-oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Vanaf vandaag tot en met 28 september 2018 gooien ze bommen van het type MK82 (500 ponders). De vluchten vinden elke dag overdag plaats, alleen op vrijdagmiddag zijn er geen vluchten.

Het kunnen afwerpen van bommen is noodzakelijk voor de inzetbaarheid van jachtvliegers, dat blijkt wel uit de huidige inzet van Nederlandse F-16's boven Irak en Oost-Syrië. Daar nemen zij sinds januari in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De vliegers zetten regelmatig hun wapens in. Het is dus erg belangrijk dat van tevoren goed te trainen.

Bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen
De Vliehors Range, het meest westelijke deel van Vlieland, bestrijkt ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein staan voor de vliegtuigen bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen opgesteld. De grens van het oefenterrein is aangegeven met waarschuwingsborden en een rode vlag maakt duidelijk dat er ‘bombardementen’ zijn. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten.

Geluidhinder
Bij de trainingsvluchten richt het Bureau Geluidhinder van de luchtmacht op Texel meetposten in. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidbelasting gaat een geplande oefening wel of niet door. De mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

De vuurleidingstoren op Vlieland.
Vlieland wordt gebombardeerd