'OK' is officieel Scrabblewoord

Woordenboekmaker Merriam-Webster heeft de zesde editie van het officiële Scrabblewoordenboek uitgebracht - ja, dat bestaat. Zo'n driehonderd nieuwe woorden zijn toegevoegd aan het spel en mogen vanaf nu dus gebruikt worden in officiële competities.

Onder meer 'OK' is toegevoegd, iets waar Scrabblespelers lang op hebben gewacht, aldus lexicograaf en Peter Sokolowski, die mee heeft gewerkt aan het woordenboek. "Twee- en drieletterige woorden zijn eigenlijk het bloed van het spel, daar leeft het op."

Ook 'qapik' is toegevoegd, waardoor er nu twintig speelbare woorden zijn die beginnen met een q, maar geen u nodig hebben. Voor spelers is de definitie van een woord weinig boeiend, maar toch: qapik is een munteenheid in Azerbeidzjan. Pik je toch maar even mee, zo op de maandagochtend.

Natuurlijk zijn er ook woorden die het niet haalden. Voor honkballiefhebbende Scrabblespelers is het bijvoorbeeld jammer dat RBI het niet gehaald heeft: de afkorting voor Runs Batted In - het aantal binnengeslagen runs door een speler - wat min of meer veranderd is in een woord, grofweg uitgesproken als 'ribbie'. Voor nog veel meer voorbeelden van toegevoegde woorden verwijzen we graag naar het bronartikel.

En ja, het moge duidelijk zijn wat de eerste reactie onder dit bericht gaat worden. Heel creatief weer.