Coe hoopt op olympische comeback veldlopen

De president van de internationale atletiekfederatie IAAF, Sebastien Coe, hoopt dat veldlopen ooit weer een comeback maakt op de Olympische Spelen. De sport staat komende maand op het programma van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires en Coe hoopt dat het een eventuele terugkeer helpt bevorderen.

Veldlopen staat in Argentinië voor het eerst op het programma van de Jeugdspelen, maar op de Olympische Spelen was het al te bewonderen. Dat zal vermoedelijk geen enkele lezer van dit bericht - op wellicht een krasse bejaarde na - ooit meegemaakt hebben, want de laatste keer was tijdens de Spelen in Parijs in 1924.

"Het is al lange tijd onze hoop om veldlopen terug op de Spelen te zien", aldus Coe. "Dat veldlopen in Buenos Aires gehouden wordt zien we als een eerste stap richting een terugkeer op het hoofdprogramma van de Olympische Spelen. Veldlopen is de basis van het langeafstandslopen en wij zijn er van overtuigd dat het die erkenning moet krijgen."

Het Internationaal Olympisch Comité zou het IOC niet zijn als men zich niet in allerlei bochten gewrongen heeft om tot een wat apart format te komen in Buenos Aires en dat is er dan ook: de 1500 meter, 3000 meter en 2000 meter steeplechase op de baan worden afgewerkt in heats, waarna iedereen de veldloop doet. De resultaten worden dan bij elkaar opgeteld om zo één winnaar te kronen - hoewel de winnaars van de individuele onderdelen ook medailles krijgen.