Turijn uit race voor Winterspelen 2026, Milaan en Cortina willen verder

De Italiaanse poging om de Olympische Winterspelen van 2026 naar drie steden te halen is gestrand. Het was de bedoeling dat Turijn, Milaan en Cortina d'Ampezzo samen zouden werken, maar sportminister Giancarlo Giorgetti heeft laten weten dat het plan 'dood' is.

"Bij iets belangrijks als de Olympische Spelen moet onder meer onderling delen hoog in het vaandel staan, maar ik heb dat bij de drie betrokken steden niet gemerkt", aldus Giorgetti. "De overheid heeft hierdoor besloten de steun aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI) terug te trekken."

De bedoeling was dat de drie steden gezamenlijk de Spelen op een relatief goedkope manier zouden organiseren. Een uiterst realistisch plan, want bij elkaar zijn in de drie steden nagenoeg alle benodigde faciliteiten al beschikbaar of in elk geval niet ver van de steden verwijderd.

Officieel moet er één stad aangewezen worden als gaststad, en daar zat het probleem. Guiseppe Sala, de burgemeester van Milaan, wilde graag dat Milaan de gaststad zou worden, maar Turijn weigerde om slechts als 'ondersteunende' stad gezien te worden.

De autoriteiten in het wintersportoord Cortina d'Ampezzo hadden dan weer geen probleem met Milaan en dat is dan ook de reden dat de kansen nog niet verkeken zijn: Cortina en Milaan lijken nu verder samen te gaan, iets waar CONI woensdag over zal beslissen bij een bezoek aan het IOC.

"Het is ondenkbaar om alles nu aan de kant te schuiven. Het olympisch bid moet gered worden, dus wij willen deze uitdaging samen aan gaan. We vinden het jammer, maar zonder Turijn is dit de enige reeële mogelijkheid", aldus een gezamenlijk statement van Milaan en Cortina.

IJshockey en schaatsen zouden in Turijn gehouden worden, maar die plannen zijn nu al aangepast. Het ijshockey kan verplaatst worden naar Milaan, het schaatsen naar Cortina. 

Sapporo trok zich eerder ook al terug en zegt de pijlen op 2030 te richten, om zich zo vooralsnog te kunnen concentreren op herstel na de aardbeving daar niet lang geleden. Stockholm (Zweden), Calgary (Canada) en Erzurum (Turkije) zijn ook nog in de race.