Bono (U2) doet nazigroet tijdens concert

Voor wie dacht dat artiesten eigenlijk wel een zeker punt hadden bereikt in de persoon van mensen zoals Boef, Roger Waters of Dries Roelvink, hebben we nog altijd Bono, de 'zanger' van U2 die het moeiteloos lukt om een overtreffende trap in opvallend gedrag te bereiken. De zelfbenoemde profeet presteerde het namelijk om afgelopen weekend in Parijs tijdens een concert de nazigroet te brengen.

Om dit soort dingen te rechtvaardigen heeft Bono (vzmh) een soort alter-ego ontwikkeld: Mr. MacPhisto. Dit is een figuur gebaseerd op Mephisto, een demoon uit de klassieke middeleeuwse Europese traditie. Middels deze verschijning neemt de Ierse Katholiek de rol van een soort duivel op zich, waarmee hij vanuit de eerste persoon kan laten zien wat hij als 'het kwaad' beschouwt en zich openlijk erom kan verkneukelen. Kortom; een beetje vergelijkbaar met de Mr. Hyde, die de onbewuste, duistere kant van Dr. Jekyll laat zien, alleen nu dan bij volle bewustzijn. Een leuk middel om te laten zien hoe hij over bepaalde zaken denkt.

Afgelopen weekend, tijdens de show was dat niet anders. Mr. MacPhisto verscheen (middels een digitale projectie die op de schermen werden getoond), waarop het kopstuk van U2 los kon gaan op de dingen die hem bezig houden. Deze keer ging MacPhisto's aandacht uit naar de Zweden-democraten (SD), een rechtse partij die een week eerder hoge ogen gooide bij de Zweedse verkiezingen. Vooral lijsttrekker Jimmie Akesson kreeg ervan langs.

"Ik kom net terug uit Zweden", sprak MacPhisto het Parijse publiek toe, "En ik kan je vertellen dat de Zweden mij erg bevallen. Ze zijn lang, blond, hebben blauwe ogen en.... zijn saai".

"Maar het begint er nu op te lijken dat de Zweden hun Arisch potentieel hebben ontdekt", voegt de volop Godwinnende Bono, eh... MacPhisto eraan toe, hoewel de hint naar het nazisme blijkbaar nog niet duidelijk genoeg was, want daarna volgde de nazigroet, terwijl de rare leprechaun de naam van Akesson scandeert.

"Ik hou van hem", vervolgt het creatuur. "Ik hou van hem en ik hou ervan wanneer dingen uit de hand lopen".

De Zweden-democraten, die vooral stemmen trekken door een anti-immigratiehouding, deden het erg goed bij de verkiezingen van vorige week. Eén op de vier mannen gaf zijn stem aan de SD, terwijl 14 procent van de vrouwen hetzelfde deed. In totaal ging 19 procent van de stemmen naar de SD, terwijl de Sociaaldemocraten (al sinds mensenheugenis veruit de grootste partij in het Scandinavische land) 23 procent binnenharkten. Binnen Zweden ziet men dit als een overwinning voor 'rechts'.

In het verleden hadden enkele leden van de SD overigens wel degelijk een ultrarechtse, nazistische achtergrond of contacten met dubieuze groeperingen. Maar de partij heeft daar sinds 2014 naar eigen zeggen korte metten mee gemaakt. Men zou tegenwoordig een 'normale' rechtse volkspartij zijn.