Sapporo laat Spelen 2026 schieten na aardbeving, focus op 2030

Sapporo heeft zich teruggetrokken uit de race voor de Olympische Winterspelen van 2026. Het Internationaal Olympisch Comité heeft dat na overleg met de autoriteiten in de Japanse stad bekendgemaakt. 

Het eiland waar Sapporo ligt, Hokkaido, werd onlangs getroffen door een zware aardbeving, met meer dan veertig doden als gevolg. Het IOC heeft laten weten dat de focus in de omgeving de komende jaren volop op het herstel van de aardbeving moet liggen en niet op de Olympische Spelen.

Toch is de droom voor Sapporo, gaststad in 1972, nog niet voorbij. De pijlen worden nu gericht op de Spelen van 2030: "Sapporo en het Japans Olympisch Comité hebben heel duidelijk laten weten dat ze nog altijd bijzonder geïnteresseerd zijn in de Winterspelen van 2030."

Met het wegvallen van de kansen voor 2026 zal ook schansspringer Noriaki Kasai zijn plannen weer even aan moeten passen. Hij liet al jaren weten in 2026 voor olympisch goud te willen gaan voor zijn thuispubliek - nadat hij in 1998 op de Spelen in Nagano buiten het gouden team gehouden werd.

Die teleurstelling, volgens Kasai nog altijd de enige échte nederlaag uit zijn loopbaan, wilde hij in Sapporo graag goedmaken. Dat moet nu even de koelkast in, maar 2030 is ook zeker niet uitgesloten: de Japanse grootheid is dan immers nog altijd maar 57 jaren jong.