Basketballers laten sensatie liggen in WK-kwalificatie

De Nederlandse basketballers hebben in de kwalificatie voor het WK van volgend jaar een regelrechte sensatie uit handen gegeven. Op bezoek bij Litouwen, een van de sterkste ploegen ter wereld, ging de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren na dubbele overtime alsnog ten onder: 95-93.

Het duel ging zeer verrassend gelijk op en halverwege stond het dan ook gelijk: 39-39. In het derde kwart nam Oranje zelfs brutaal een voorsprong van zes punten, maar de Litouwers knokten zich terug en leken het met veertien punten voorsprong in het vierde kwart af te gaan maken: 73-59.

Nederland weigerde echter te capituleren en in de slotfase trok Charlon Kloof de stand gelijk: 75-75, waardoor overtime nodig was. Daarin leek Litouwen weer te winnen, maar Yannick Franke bracht Nederland opnieuw langszij in de slotfase: 84-84.

Een Litouwse driepunter deed Oranje de das om: 95-92. Kloof mocht nog twee vrije worpen nemen, gooide de eerste raak en miste de tweede bewust, zodat Nederland vanuit de rebound kans had om twee punten in plaats van één te scoren. Dat lukte echter niet en dus was het voorbij.

Nederland staat nu vierde in de groep, waardoor de kans op het WK nog niet verkeken is: de eerste drie mogen zich opmaken voor de reis naar China. Opvallend is dat Europees kampioen Slovenië in een andere groep van Turkije verloor en vooralsnog afstevent op vroegtijdige uitschakeling.