VS grootste olieproducent ter wereld

Voor het eerst sinds 1973 zijn de Verenigde Staten weer de grootste ruwe olieproducent ter wereld, groter dan Rusland en groter dan Saoedi-Arabië. De afgelopen tien jaar verdubbelde de productie van het zwarte goud.

"Het is niet alleen een historische mijlpaal", aldus Bob McNally, directeur van één van de grootste energieconsultancybureaus in de VS. "Het herinnert iedereen aan het feit dat niemand de olieproductie van de VS moet onderschatten."

Texas levert uiteraard de grootste bijdrage aan de grote toename. Sinds zij serieus zijn gaan pompen hebben de VS al vroeg dit jaar Saoedi-Arabië ingehaald en produceerde het land in de maanden juli tot en met augustus meer dan elf miljoen vaten per dag. Daarmee haalden zij voor het eerst sinds 1999 Rusland in op de ranglijst.

Voorlopig lijkt het erop dat de VS in 2019 doorgaan met deze productieaantallen.

De snelle ontwikkeling van het naar boven halen van schalieolie zorgde voor een grote doorbraak. De oliemaatschappijen BP en Exxon Oil hebben miljarden geïnvesteerd in de olieproductie die uit het Permian Basin gehaald wordt, één van de grootste olievoorraden in de VS. Er wordt hier zo veel olie uit de grond gepompt dat alleen de zuidelijke staat al op gelijke hoogte staat met landen als Irak of Iran.

De VS worden hiermee minder afhankelijk van olie uit het buitenland, vooral uit het turbulente Midden-Oosten en dat is een belangrijk gegeven voor het land. De Amerikaanse economie leunt namelijk nog steeds enorm op industrie die volledig van olieproducten afhankelijk is.