'Cryptobubbel klapt harder dan internetzeepbel in 2000'

Het gaat wederom niet zo best met de cryptomunten. Sinds januari is de MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index, waar de tien belangrijkste munten gemeten worden, met maar liefst tachtig procent gedaald.

Het hele cryptogebeuren daalt zo nog harder dan de markten tijdens het klappen van de internetzeepbel of dot-com bubble in 2000: de Nasdaq Composite Index daalde destijds met 78 procent. Vooral Ether, de op één na grootste virtuele munt, gaat hard naar beneden, deze maand alleen al met tientallen procenten. De grootste en bekendste munt, Bitcoin, blijkt nu even redelijk stabiel. Bij elkaar zijn alle munten zo'n 187 miljard dollar waard, wat op het hoogtepunt bijna duizend miljard dollar was.

Vooral vorig jaar stegen de koersen als een dolle. Bitcoin ging bijvoorbeeld van duizend dollar per munt in januari 2017 naar meer dan zestienduizend dollar in december, voor de boel in begon te storten. Vooral altcoins, de minder bekende en grote munten, lijken slachtoffer te worden. "Waarschijnlijk krijgen we uiteindelijk één winnaar en dat is vermoedelijk Bitcoin", aldus marktanalist Neil Wilson.

Overigens kwam de Nasdaq na het klappen van de internetzeepbel wel weer op zijn pootjes terecht, dus er is hoop. Heb wel even geduld: destijds duurde het een jaar of vijftien.