3 jaar cel en TBS voor verkrachting

Een 23-jarige man uit Roermond is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld voor verkrachting, afpersing, bedreiging en mishandeling. De man kreeg een gevangenisstraf van 3 jaar en TBS met dwangverpleging opgelegd.

Nachtmerrie voor slachtoffers
In juni 2017 waren de slachtoffers, twee jonge vrouwen, op stap met de verdachte en zijn vriend. Ze reden ‘s nachts in de auto van verdachte naar Ool, waar zij langs de Maas wat dronken en kletsten. De gezellige avond veranderde in een nachtmerrie toen verdachte duidelijk werd dat één van de vrouwen geen seks met hem wilde. Hij “explodeerde” en veranderde in een zeer intimiderende, dreigende en gewelddadige man.

Verkrachting en mishandeling
Na een wilde rit door Roermond richting De Weerd verkrachtte hij de jonge vrouw op de achterbank van de auto. Dit gebeurde in het bijzijn van haar vriendin en de vriend van de verdachte. Tijdens de nacht werden de vrouwen bovendien mishandeld, gedwongen hun telefoons af te geven en moesten ze 50 euro betalen aan de verdachte, omdat hij ze anders niet naar huis zou brengen. De vriend van de verdachte was bang en niet in staat de slachtoffers te beschermen, maar legde enkele dagen later wel een verklaring af bij de politie over de gebeurtenissen die nacht.

Persoonlijkheidsstoornis
De verdachte heeft consequent geweigerd mee te werken aan gedragskundige onderzoeken. Ook tijdens een opname in het Pieter Baan Centrum eerder dit jaar wilde verdachte nergens aan meewerken. Desondanks heeft de rechtbank vastgesteld dat bij verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale trekken. De rechtbank komt tot die conclusie op basis van het rapport van het Pieter Baan Centrum dat, ondanks verdachtes weigering, belangrijke informatie bevat over de persoon van verdachte. Daarnaast heeft de rechtbank gekeken naar het strafblad van verdachte en de ernstige strafbare feiten waarvoor hij nu wordt veroordeeld.

TBS met dwangverpleging, celstraf en schadevergoeding
De rechtbank vindt dat er een hoog gevaar op herhaling is en dat de man daarom voor zijn persoonlijkheidsstoornis gedwongen moet worden behandeld. Zij legt de verdachte, naast een gevangenisstraf van 3 jaar, TBS met dwangverpleging op. Tot slot moet verdachte het slachtoffer van de verkrachting ruim 10.000 euro schadevergoeding te betalen.