"We zijn hier bij Watford niet het nieuwe Leicester"

Watford is de grote revelatie in het nog prille Premier League-seizoen. De club floreert onder de strenge aanpak van trainer Javi Gracia.

De Hornets wonnen elk van de eerste vier competitieduels, net als Liverpool en Chelsea. Nu wacht een thuisontmoeting met Manchester United en wat dat betreft kan de club zich moed inpraten met een hoopgevende statistiek. Gracia, die in januari werd aangesteld, verzamelde sinds zijn eerste thuiswedstrijd in februari meer punten voor eigen publiek dan welke Premier League-club dan ook: 23.

De ex-coach van onder meer Rubin Kazan en Málaga is iemand die er graag kort op zit bij zijn spelers en dat lijkt een verklaring voor het huidige succes. “Dit seizoen heeft de manager bepaald hoe hoog de boetes moesten zijn”, vertelt Troy Deeney in gesprek met BBC Sports. “Hij heeft ervoor gezorgd dat de boetes erg hoog zijn. Eerlijk is eerlijk, niemand zorgt voor problemen. Ik denk dat iedereen heel erg veel van zijn geld houdt. De hoogste boete? Je moet 112 euro betalen voor elke minuut die je te laat komt.”

“Je kan bijvoorbeeld op de snelweg stilstaan. Het kan flink oplopen als je 35 minuten stilstaat”, weet de aanvaller van Watford, dat vorig seizoen als veertiende eindigde. Abdoulaye Doucoure en José Holebas zorgen er naar verluidt voor dat de boetepot redelijk gevuld wordt. “Ik ben niet altijd op tijd”, erkent Doucoure. “Ik probeer het. Je moet op tijd zijn. Veel spelers zijn regelmatig te laat gekomen, dus ik denk dat er aan het einde van het seizoen een flink bedrag te besteden valt.”

Watford won niet alleen elk competitieduel dit seizoen, maar zegevierde tussendoor in de EFL Cup ook over Reading. Niet onbelangrijk: geen enkele basiskracht deed eerder deze zomer mee aan het WK in Rusland. Doucoure neemt resoluut afstand van de vergelijkingen met Leicester City, dat in 2015/16 totaal onverwacht alle topclubs aftroefde en de landstitel greep. “Serieus, we zijn vier duels onderweg. Dat is niets. We zijn hier bij Watford niet het nieuwe Leicester. We willen in de top tien eindigen. We hebben vorig seizoen fouten gemaakt en nu willen we sterker zijn.”