Jong Oranje verliest en kan EK-deelname vergeten

Jong Oranje kan deelname aan het komende EK zo goed als zeker vergeten. De ploeg ging dinsdagavond onderuit tegen Schotland.

Alleen bij een overwinning maakte Jong Oranje nog kans om als één van de beste nummers twee nog naar het EK te gaan. Op de Vijverberg in Doetinchem kwamen beide teams voor rust bijna op voorsprong. Een schot van Michael Johnston raakte de paal en even later deed Jong Oranje hetzelfde. De poging van Teun Koopmeiners werd van richting veranderd en eindigde op het aluminium.

Even later belandde een Schotse hoekschop van Stephen Mallan belandde ook ineens op de doellat, waardoor het halverwege nog 0-0 stond. Na de onderbreking ging het na bijna tien minuten mis. Feyenoord-keeper Justin Bijlow schoot de bal na een terugspeelbal zo in de voeten van Fraser Hornby, die in een leeg doel vanaf een meter of dertig scoorde.

Coach Erwin van de Looi moest ingrijpen en hij bracht Bart Ramselaar en Richairo Zivkovic binnen de lijnen voor Sam Lammers en Thomas Ouwejan. Die wissels hadden effect, want Jong Oranje drong aan en kwam op gelijke hoogte via Koopmeiners, die uit een vrije trap de belangrijke 1-1 maakte.

Toch ging het in de slotfase helemaal mis. Pablo Rosario moest vertrekken na een overtreding op een doorgebroken tegenstander en de bal ging op de stip. Hornby zorgde van elf meter voor zijn tweede en winnende goal, waardoor kansen op kwalificatie voor Jong Oranje bijna helemaal zijn vervlogen.

Met twee duels te gaan staat Jong Oranje nu vierde in de poule en de eerste plaats is niet meer haalbaar. De beste vier nummers twee zijn Zweden (20 punten), Kroatië (19), Polen (18) en Bosnië & Herzegovina (18). Jong Oranje heeft er twaalf en moet dus tweemaal winnen en dan hopen dat zowel Polen en Bosnië & Herzegovina of andere nummers twee niet op meer dan achttien punten eindigen. Een opgave die haast onmogelijk is.