Zweden Democraten wint fors in Zweden

De rechts-populistische partij Zweden Democraten (SD) hebben bij de Zweedse verkiezingen een flinke winst behaald. Met bijna alle stemmen geteld stevent de SD af op circa 18 procent van de stemmen, waar ze vier jaar geleden nog slechts 12,9 procent van de kiezers konden overtuigen. 

Met 28 procent van de stemmen blijven de sociaaldemocraten van premier Löfven de grootste partij. Moderaterna, de conservatieve partij, blijft tweede met 23 procent. Met 18 procent van de stemmen zou de SD dus de derde partij van het land worden. Löfven, die in een toespraak zegt aan te willen blijven als premier, weigert samen te werken de SD. Het wordt daardoor moeilijk om een regering te vormen volgens hem. Hij roept de andere partijden op om 'verantwoordelijkheid te nemen en het traditionele 'blok-denken' te doorbreken.'

Swexit
Åkesson, de partijleider van de SD, wil vertrekken uit de EU. Gisteren zei hij nog op een campagnebijeenkomst: "Zweden heeft ademruimte nodig, we hebben een streng immigratiebeleid nodig". in 2015 nam Zweden 163.000 vluchtelingen op, per hoofd van de bevolking meer dan welk land dan ook in Europa. Volgens Åkesson is het toenemende geweld door drugsbendes en problemen in buitenwijken van bijvoorbeeld Stockholm en Malmö inherent aan de hoeveelheid migranten. 

Hoewel de SD in de jaren 80 ontstond als neonazistische beweging beweert Åkesson dat zijn huidige partij nazisme en racisme afzweert. De andere partijen hebben daar hun twijfels bij en gaven voor de verkiezingen al aan de SD te zullen boycotten. Rolien Creton, NOS-correspondente, verwacht dat een boycot moeilijk te handhaven is, nu de de partij zo'n winst heeft behaald. Creton: "Er komt straks sowieso een minderheidsregering. Die is kwetsbaar, omdat de SD de macht heeft die regering te laten vallen. Zweden gaat ernstige politieke instabiliteit tegemoet".