'Regering-Trump sprak met rebellen over afzetten Maduro'

De Amerikaanse regering heeft in het geheim gesprekken gevoerd met groepen rebellen in Venezuela. Dat beweert althans de New York Times op basis van gesprekken met Amerikaanse ambtenaren en een oud-leider van het Venezolaanse leger. De inzet? Het afzetten van president Nicolas Maduro.

Het Witte Huis bevestigt de gesprekken niet, maar stelt wel dat het belangrijk is om te spreken met 'alle Venezolanen die democratie willen', om zo 'positieve verandering' te krijgen in het land dat, zo stelt het Witte Huis, 'zoveel heeft geleden onder Maduro'.

Volgens de krant is na de gesprekken van vorig jaar besloten om de plannen op pauze te zetten. Het zou niet de eerste keer zijn dat de VS zich stiekem bemoeit met Zuid-Amerikaanse politiek: Cuba (Varkensbaai-invasie), Panama (Amerikaanse invasie in 1989), Brazilië (staatsgreep in 1964) en Chili (inmenging in verkiezingen in 1964) weten wat het is als de Amerikanen rebellen en coupplegers steunen.

Maduro zelf zegt al tijden dat de 'agressieve Amerikanen' hem af willen zetten. De 'nieuwe Hitler' Trump - om de woorden van de Venezolaanse leider te gebruiken - noemde Maduro dan weer een dictator en zei vorig jaar nog militair ingrijpen niet uit te sluiten. Maduro is in eigen land overigens ook niet bepaald populair: het gaat ronduit slecht met Venezuela, dat in een enorme economische crisis verkeert.