14-jarige Amelia gevonden

De 14-jarige Amelia Warcholek wordt sinds 26 augustus vermist. De tiener, die verblijft in de gesloten jeugdzorginstelling 't Anker in Harreveld, was met weekendverlof bij haar ouders in Den Haag. Ze zou een bezoekje brengen aan vrienden maar die zeggen dat ze daar nooit is gearriveerd zo meldt de politie. 

Advocaat Sebas Diekstra doet op Twitter een dringende oproep namens de ouders: "Kom op mensen, delen! De 14-jarige Amelia Warcholek wordt vermist sinds zondag 26 augustus 2018 vanuit Den Haag. Haar ouders maken zich ernstige zorgen en vrezen dat zij in verkeerde handen is gevallen. Alle informatie over haar vermissing is welkom!"

Volgens een woordvoerder van de politie is het niet duidelijk wat er gebeurd is. "We houden alle scenario's open en er is ons alles aan gelegen om haar te lokaliseren". Volgens de woordvoerder maakt de jonge leeftijd van Amelia de zorgen groter. 

Een ex-cliënte van de bewuste instelling heeft geen goed woord over voor de behandeling in de jeugdzorginstelling vertelt ze aan FOK!. Zo mogen bewoners maar één uur bezoek per week ontvangen, worden ze grondig gefouilleerd als ze bezoek hebben gehad en werkt de behandeling daar voor geen meter. Ook het verlofsysteem zou brak in elkaar zitten: "Qua verlof moet je er ruim 6 maanden zitten, terwijl sommige mensen volgens het systeem waar ze mee werken, al na 3 maanden naar buiten mogen."

Het is niet de eerste keer dat er kinderen uit deze instelling worden vermist, al worden lang niet alle weglopers in de media bekend. In 2016 werd de 16-jarige Kimberly vermist. In 2013 werd de vermissing van de 14-jarige Naomi openbaar gemaakt vanwege de duur van de vermissing. Toen al gaf de politie aan dat er vaker jongeren weglopen uit de instelling.

Ook de jonge vrouw die wij spraken geeft aan dat er heel veel mensen weglopen uit de instelling: "Over dat weglopen gesproken, toen ik daar zat, zijn er in 3 maanden tijd ook 3 cliënten van mijn groep weggelopen. 1 werd er niet teruggevonden, de ander na 2 weken en de laatste werd na 3 dagen teruggevonden." 

Update 06:45 uur:
De politie meldt dat Amelia weer terecht is en gaat met haar in gesprek. 

'T Anker in Harreveld  (Foto: FOK!)
'T Anker in Harreveld (Foto: FOK!)