Indiase homo's mogen na 157 jaar neuken

Goed nieuws voor homo's en lesbiennes in India: seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is na 157 jaar definitief niet meer strafbaar. Het Indiase Hooggerechtshof heeft die uitspraak na een jarenlang slepende zaak gedaan.

De section 377-wet stamde uit 1861, de tijd van de Britse koloniale overheersing. Op 'onnatuurlijke overtredingen' stonden celstraffen van maximaal tien jaar en je raadt het al: homoseksuele activiteiten vielen onder die onnatuurlijke overtredingen.

Het regionele Hooggerechtshof van Delhi schrapte de wet in 2009 al, maar vier jaar later draaide het nationale Hooggerechtshof dat weer terug: volgens de rechters moest het parlement beslissen over afschaffing of aanpassing van de wet.

Het Hooggerechtshof kreeg de zaak, oorspronkelijk aangespannen na een petitie van vijf homo's en lesbiennes, weer terug van het parlement en de vijf rechters waren donderdag duidelijk: allemaal stemden ze vóór afschaffing van de wet.

"Elke seksuele relatie tussen twee volwassenen, waar beiden mee instemmen, kan niet worden beschouwd als ongrondwettelijk, of men nou homo, hetero of lesbienne is", aldus opperrechter Dipak Misra.

In India zaten overigens niet veel mensen daadwerkelijk in de cel wegens homoseksuele relaties, maar zoiets hing hen wel altijd boven het hoofd. De rechter richtte zich ook nog even direct op de betrokkenen: "De maatschappij is jullie vele decennia aan excuses verschuldigd."