Vlucht MH370 gevonden(?)

Het leek even een van de grote mysteries van onze tijd te worden: 'wat is er gebeurd met vlucht MH370?', het vliegtuig dat in 2014 tussen Kuala Lumpur en Peking van de radar verdween. Een Britse man claimt nu het vliegtuig gevonden te hebben in de jungle van Cambodja.

Eventjes het geheugen opfrissen: het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines vertrok op 8 maart 00.41 uur vanuit de Maleisische hoofdstad voor een routinevlucht naar het Chinese Peking, waar het om 06.30 uur aan had moeten komen. Veertig minuten na het opstijgen was er echter geen contact meer met het toestel. Het vloog op een hoogte van zo'n 10 kilometer toen het plotseling van de radar verdween. Tot op de dag van vandaag is het een raadsel wat er gebeurd is. De enige aanwijzing van een vliegramp is een aangespoelde flaperon op het strand van Réunion.

Iemand met de zeer Britse naam Ian Wilson denkt het mysterie opgelost te hebben. De zolderkameronderzoeker is er namelijk eens goed voor gaan zitten, heeft heel wat vierkante meters beeldmateriaal van Google-Earth van dichtbij bekeken. Hij is tot de conclusie gekomen dat de MH370 ergens in de Cambodjaanse jungle ligt. En toegegeven; de door Wilson doorgegeven locatie ziet er ook inderdaad uit als een plek waar iets van een vliegtuig lijkt te liggen. Wilson heeft zelf de door Google-Earth beschikbare meetlat ernaast gelegd en beweert dat de verhoudingen en de afmetingen precies kloppen met de gezochte boeiing 777-200ER.

Echter heeft Wilson niet iedereen kunnen overtuigen. Sceptici zeggen dat het door Wilson vertoonde beeldmateriaal net zo goed een ander -op dat moment overvliegend- toestel zou kunnen zijn. Anderen beweren dat er op die plek wellicht een object te vinden is in dat specifieke stukje bos, maar dat de verhoudingen en afmetingen niet overeen komen met de MH370.

Saillant detail is dat het door Wilson gevonden object op een plek ligt waar de Cambodjaanse verkeersleiding kort na de ramp op gewezen is door de Maleisische autoriteiten. Het vliegtuig had volgens het vluchtplan daar ongeveer moeten vliegen.