Verdachten Novichokaanslag bekend

De Britse autoriteiten hebben foto's en twee namen vrijgegeven van de verdachten van het plegen van een aanslag met het zenuwgas Novichok in maart dit jaar. Alexander Petrov en Ruslan Boshirov worden verdacht van poging tot moord op voormalig Russisch dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter.

Beiden werden in de middag van zondag 4 maart bewusteloos op een bankje in het Engelse Salisbury gevonden, nadat ze waren vergiftigd met het zenuwgas Novichok, een enorm potent zenuwgas dat zijn ontstaan kent in Rusland.

Twee maanden later stierf Dawn Sturgess aan de gevolgen van een Novichokvergiftiging en haar partner Charlie Rowley raakte ernstig ziek, maar herstelde uiteindelijk. Beiden zijn waarschijnlijk per ongeluk in aanraking gekomen met het gif door het vinden van het weggegooide parfumflesje dat mogelijk is gebruik door de Russische verdachten.

Sue Hemming van het Britse ministerie gaf aan dat er niet om uitlevering van Petrov en Boshirov zal worden gevraagd. "Rusland levert geen eigen onderdanen uit, dus het is nutteloos om zo'n verzoek in te dienen", aldus Hemming. "We hebben echter wel een Europees arrestatiebevel uit laten gaan, dus als één van beide mannen naar een land gaat waar dit arrestatiebevel geldt, dan wordt hij direct opgepakt en uitgeleverd."

De ongeveer 40-jarige verdachten kwamen op 2 maart via vliegveld Gatwick in Engeland aan en reisden de volgende dag door naar Salisbury. Op 4 maart vlogen beide heren weer terug naar Rusland. Ze zouden in City Stay Hotel gelogeerd hebben en de politie heeft daar sporen van Novichok aangetroffen.

"Dit is het belangrijkste moment in één van ons meest intensieve en complexe onderzoeken in anti-terrorisme", aldus Neil Basu, hoofd van de anti-terrorisme eenheid.

Door de mogelijke aanslag verslechterde de relatie tussen Engeland en Rusland enorm. Moskou ontkent nog steeds elke betrokkenheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde dan ook voorspelbaar. "Het bekendmaken van de foto's en namen van de verdachten in de Skripal-zaak zegt ons helemaal niets."


Beide Russen op stap in Salisbury (Foto: Gettyimages)Beide heren op Salisbury-station (Foto: Gettyimages)


Parfumverpakking waardoor Dawn Sturgess besmet raakte (Foto: Gettyimages)