KNVB snapt niets van ophef over doorspelen Eerste Divisie tijdens interlands

Er is weer eens ophef in de voetballerij. Ditmaal over het afwerken van reguliere competitierondes in de Eerste Divisie tijdens een interlandbreak. De KNVB en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) snappen daar weinig van. Volgens Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, waren er duidelijke afspraken gemaakt.

Joël Drommel besloot om zich af te melden bij Jong Oranje, zodat hij zaterdag gewoon in actie kon komen voor FC Twente tegen TOP Oss. Gesuggereerd werd dat Sparta Rotterdam, één van de concurrenten van Twente in de strijd om de titel, een speelverbod wilde hebben voor de Twente-keeper. De Rotterdammers zullen vrijdag Deroy Duarte, Abdou Harroui, Suently Alberto én Bradley Martis moeten missen, in verband met interlands. 

“We vinden het vervelend dat hier opnieuw commotie over ontstaat, juist omdat we zo zorgvuldig te werk zijn gegaan. Wij willen te allen tijde dat alle Oranjeteams met de sterkste selecties voor de dag kunnen komen. Mede daarom hebben we samen met de CED de clubs in januari uitgenodigd voor een tussentijdse evaluatie van het competitieprogramma”, aldus Hoogma. 

“Uit een stemming bleek dat 14 van de 16 clubs voorstander waren van reguliere speelrondes tijdens interlandperiodes. Daardoor kon de KNVB de wens van clubs en supporters handhaven om de competitie later te beginnen en minder wedstrijden op maandag te spelen. Dat we in die interlandperiodes dan wel de beste spelers selecteren, was daarbij ook bekend. Wij zijn dan ook zeer verbaasd en niet te spreken over alle commotie die nu is ontstaan”, besluit Hoogma. 

Marc Boele, algemeen directeur van de CED, sluit zich daarbij aan. "Afgelopen seizoen is er voor het eerst gespeeld tijdens interlandperiodes. Aangezien er dat seizoen ook clubs zonder hun internationals moesten spelen, is dat uitgebreid geëvalueerd. Ook met de clubs uit de Eredivisie", benadrukt hij. "Een ruime meerderheid wilde liever spelen tijdens interlandperiodes dan de competitie eerder beginnen en vaker spelen op maandag. Op hun verzoek heeft de KNVB dan ook besloten om in seizoen 2018/19 te blijven spelen tijdens interlandperiodes."