Armeense asielkinderen terecht na onderduiken

De Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) zijn zaterdag ondergedoken, aldus een brief van hun moeder aan het AD. Zij kwam in 2008 samen met hen naar Nederland en werd vorig jaar uitgezet. Onlangs besliste de Raad van State dat ook de kinderen mogen worden uitgezet. Maandagavond hebben ze zich evenwel weer bij voogdij-instelling Nidos gemeld.

De vrouw zou de kinderen afgelopen zaterdag naar een plek hebben laten brengen die niet bekend was bij de overheid. "Ze hebben een erg zwaar jaar achter de rug. Ik hoorde vorige week van professor Erik Scherder dat mijn kinderen posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, dat ze ziek zijn en niet naar Armenië kunnen komen ­omdat hun kans op herstel hier nul is", schreef ze aan de krant.

Toen de moeder vorig jaar werd uitgezet waren de kinderen ook ondergedoken. Het is de bedoeling dat ze komende zaterdag op het vliegtuig worden gezet. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming heeft de moeder psychische problemen en is het onwaarschijnlijk dat ze in Armenië voor haar kinderen kan zorgen. Ook wordt erop gewezen dat de ontstane situatie niet de schuld van de kinderen is, die bovendien geen Armeens spreken. Maar volgens de Raad van State is Armenië een veilig land, en zijn de argumenten van de Kinderbescherming niet relevant.

De asielaanvraag van de moeder werd onder meer afgewezen omdat ze die onder een Russische nationaliteit deed, welke ze niet bleek te hebben.

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) kan in principe zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid gebruiken zodat de kinderen toch kunnen blijven, maar het kabinet zou vrezen dat hierdoor ook andere asielzoekers hun procedure gaan rekken. Harbers liet eerder weten dat het "niet voor de hand ligt" dat hij tot een ander oordeel komt.

Howick en Lily waren naar "een veilige plek" gebracht "waar ze met andere kinderen spelen", aldus de moeder. Ze waren "weg van de angst en paniek" en "heel opgelucht", schreef ze in haar brief.

Update 22.47 uur
Het AD meldde maadagavond dat de kinderen zich bij voogdij-instelling Nidos hebben gemeld. Die instelling heeft samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek urenlang met de moeder onderhandeld. Daarbij werd haar duidelijk gemaakt dat de indien de kinderen door de autoriteiten zouden worden gevonden, ze in detentie zouden worden geplaatst.

Howick en Lili zouden inmiddels weer in een pleeggezin zitten. Naar verluidt worden ze daar wel in de gaten gehouden, en gaat de uitzetting zaterdag door. Het Nidos wil verder niet op de kwestie reageren.