Tafeltennisster Lariba (23) overleden

De Filipijnse tafeltennisster Ian Lariba is zondag overleden. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 werd ze de eerste olympische tafeltennisster ooit uit het land, terwijl ze bij de openingsceremonie de Filipijnse vlag mocht dragen. Lariba is slechts 23 jaar geworden.

In mei vorig jaar werd bij Lariba een ernstige vorm van acute leukemie geconstateerd. Ze werd gelijk behandeld en onderging in oktober een stamceltransplantatie, waarna ze naar huis kon. Het was een zeer dure behandeling, maar de tafeltenniswereld bood hulp: er werden vele duizenden dollars ingezameld door spelers en nationale bonden, terwijl Ryu Seung-min, olympisch kampioen in 2004, persoonlijk naar de Filipijnen reisde om een forse donatie namens het Zuid-Koreaanse team af te leveren.

In januari ging het weer achteruit met Lariba, haar zicht nam af en de linkerkant van haar lichaam verzwakte: de kankercellen hadden zich verspreid naar haar hersenen en ruggengraat. Na chemotherapie, uitgebreid onderzoek, bloedtransfusies en een hersenoperatie kon ze weer naar huis, maar halverwege augustus ging het opnieuw flink achteruit. Lariba werd opgenomen en ging weer aan de chemo, maar zondag kwam YanYan te overlijden.