Diskwalificatie Grosjean, Haas in beroep

Romain Grosjean heeft zijn zesde plaats na afloop van de Grand Prix van Italië in moeten leveren. De vloer van de Haas van de Franse Formule 1-coureur bleek niet aan de regels te voldoen, waardoor hij uit de uitslag is geschrapt. Het Amerikaanse team heeft beroep tegen de uitspraak van de stewards ingediend.

Grosjean had er met zijn zesde plaats op Monza voor gezorgd dat Haas Renault in het constructeurskampioenschap ingehaald had. De Fransen dienden hierop protest in, omdat zij aan konden tonen dat de Haas niet aan de regels voldeed. Regel 3.7.1.d van het technisch reglement schrijft voor dat 'het oppervlak dat wordt gevormd door alle delen die op het referentievlak liggen, aan elke hoek aan de voorzijde een radius van 50mm (+/- 2mm) moet hebben, direct gezien vanaf de onderkant van de auto. Dit wordt toegepast nadat het oppervlak is gedefinieerd."

Deze regel werd in juli via een decreet nog eens verduidelijkt, waarna teams de tijd kregen om de vloer van de auto voor de race van afgelopen weekend aan te passen. Haas slaagde hier niet in en had hierover communicatie met de FIA en stelde er pas in Singapore aan te kunnen voldoen. De FIA antwoordde op haar beurt dat mocht er een protest in Italië over de Haas komen het aan de stewards was om te beslissen. Deze namen in hun besluit mee dat een ander deelnemend team wel tijdig aan de regels heeft kunnen voldoen en diskwalificeerde Grosjean.

Door de diskwalificatie eindigde Esteban Ocon op plek zes, gevolgd door Sergio Perez, Carlos Sainz, Lance Stroll en Sergey Sirotkin die hiermee zijn eerste punt scoorde. In het constructeurskampioenschap behield Renault hierdoor de vierde plaats met 86 punten, terwijl Haas de nummer vijf is met 76 punten.