Indonesië wil Olympische Spelen 2032

Indonesië gaat een poging doen om de Olympische Zomerspelen van 2032 binnen te halen. Dat heeft de Indonesische president Joko Widodo zaterdag laten weten na een ontmoeting met de presidenten van het Internationaal en het Aziatisch Olympisch Comité.

In het Indonesische Jakarta en Palembang zijn sinds half augustus de Asian Games bezig, waar vanover de wereld nogal wat kritiek op is, uitgerekend wat organisatie betreft. Zo was het met enige regelmaat bijna onmogelijk om resultaten te vinden, terwijl de website vaak van geen kanten klopt - sommige wedstrijden stonden vroeger in het tijdschema dan de daadwerkelijke begintijd, andere wedstrijden juist weer later, om maar wat te noemen.

Ook is men er over het algemeen bepaald niet gelukkig mee dat Indonesië veel eigen sporten heeft toegevoegd aan de Spelen, met pencak silat als dieptepunt: het thuisland won veertien van de zestien gouden medailles. Vermoedelijk was het een soort eis van de Indonesiërs om de organisatie op zich te nemen, nadat het Vietnamese Hanoi zich enkele jaren voor het evenement terug moest trekken.

Ondanks de moeilijkheden is Widodo positief: "We zijn er van overtuigd dat Indonesië een groter evenement ook kan organiseren", liet hij weten. IOC-president Thomas Bach noemde de Asian Games zelfs 'een sterke basis' voor de poging om de Olympische Spelen binnen te halen. "Indonesië heeft met deze Asian Games laten zien over alle ingrediënten te beschikken om de Olympische Spelen succesvol te organiseren", aldus de Duitser.

De volgende drie edities van de Zomerspelen gaan naar Tokyo (2020), Parijs (2024) en Los Angeles (2028).