Schippers weer kansloos, Barega loopt historische tijd op 5000 meter

Tijdens de Diamond League-finale in Brussel heeft de 5000 meter bij de mannen voor een bijzonder resultaat gezorgd. Dat de winst naar een Ethiopiër ging was niet zo verrassend, dat Selemon Barega de betreffende Ethiopiër was valt wat verrassing betreft ook wel mee.

De tijd van de 18-jarige Barega, dát is wel bijzonder. Het tempo lag lange tijd behoorlijk hoog, maar hij gooider er nog eens een verschroeiende slotronde uit en liet alles en iedereen kansloos. Barega snelde naar de winst in een ongekende tijd van 12:43,02 minuten.

Het was pas de eerste keer sinds 2012 dat iemand onder de 12:50 minuten dook, maar nog indrukwekkender: sinds Kenenisa Bekele in 2005 naar 12:40,18 liep was niemand sneller dan de tijd die Barega vrijdag in Brussel liet noteren. 

De tijd van Barega is de zesde tijd ooit gelopen en ligt nog geen zes seconden achter het wereldrecord van Bekele. Naast de recordhouder (twee keer) waren alleen de Keniaan Daniel Komen (in 1997) en de Ethiopische legende Haile Gebrselassie (twee keer) ooit sneller dan Barega op vrijdag.

Overigens werd Barega eerder dit jaar vierde op het WK onder 20, om maar even te onderstrepen wat een bizar talent er op die afstand loopt.

Update 22.00 uur
Op de 200 meter presteerde Dafne Schippers weer eens niet zo best. De diva eindigde met 22,53 seconden als tweede, bijna een seconde boven haar persoonlijk record - hoewel dat niet gezegd mag worden van de Nederlandse, want dat is 'negatieve shit' van 'toetsenbordhelden'. Topfavoriete Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's won overtuigend in 22,12. Met 22,64 was er een prima derde plek voor Jamile Samuel.

Brandon Starc won het hoogspringen na een wat tegenvallende finale, hoewel dat wegens de afwezigheid van de geblesseerde Mutaz Essa Barshim niet zo gek was. De Australiër won met 2,33 meter en won op basis van het aantal fouten van de Duitser Mateusz Przybylko.

Met een prima 5,93 meter werd het polsstokhoogspringen gewonnen door de Rus Timur Morgunov, voor de Amerikaan Sam Kendricks (5,88m). Pedro Pablo Pichardo boekte in het hinkstapspringen weer eens een zege. De van Cuba overgekomen Portugees sprong naar een wat tegenvallende 17,49 meter en won voor zijn eeuwige concurrent Christian Taylor (17,31m).