Slecht nieuws: Erdogan-standbeeld weg

De Duitse stad Wiesbaden heeft een vier meter hoog goudkleurig standbeeld van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van een plein verwijderd. Het stond daar in het kader van het tweejaarlijkse kunstfestival van de stad. Dat heeft dit jaar 'slecht nieuws' als thema.

Het was de bedoeling van de maker dat het beeld discussies over dit onderwerp zou aanzwengelen. Dat gebeurde weliswaar maar niet op de gewenste manier. Zo werden op het beeld de woorden 'Turkse Hitler' gekalkt. Ook braken er vechtpartijen uit tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. Hierbij zouden messen zijn waargenomen.

Daarop besloot het stadsbestuur dat het beeld weg moest. Dat deed de brandweer dan ook in het holst van de nacht, meldt de BBC.

Het beeld stond er vermoedelijk onder meer vanwege de verzuurde betrekkingen tussen Duitsland en Turkije. Vorig jaar was er een referendum om de Turkse president flink meer macht te geven. Duitsland weigerde uit veiligheidsoverwegingen om campagnebijeenkomsten toe te staan - net als Nederland. Daarop vergeleek Erdogan zowel Duitse als Nederlandse overheidsbekleders met nazis.

Vlak voor de Duitse verkiezingen, een jaar geleden, noemde de Turkse president Duitse politici bovendien 'vijanden van Turkije', in de hoop dat deze door Duitse kiezers van Turkse afkomst zouden worden afgeserveerd.