Ajax hield de spanning erin, maar haalt de groepsfase Champions League

Ajax heeft zich dinsdagavond weten te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg rekende af over twee wedstrijden af met Dinamo Kiev.

De Amsterdammers verdedigden in Kiev in de return een 3-1 voorsprong en de thuisploeg zette Ajax vanaf de aftrap onder druk en zij kregen via Viktor Tsygankov een goede kans, maar André Onana hield met een katachtige reflex zijn doel schoon. Na een aantal minuten nam de druk af en kreeg Ajax via Donny van de Beek een mogelijkheid, maar de middenvelder kopte over na een voorzet van Dusan Tadic. Na een kwartier spelen kreeg Ajax de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen, nadat Matthijs de Ligt in het strafschopgebied onderuit werd getrokken en er een strafschop volgde. Tadic ontfermde zich over het buitenkansje, maar raakte met zijn inzet de paal.

Ajax bleef de sterkere ploeg, maar had het vizier niet op scherp staan. Na een half uur spelen kreeg Klaas-Jan Huntelaar de bal voor zijn voeten, nadat Maximilian Wöber doorkopte uit een hoekschop, maar de spits raakte het leer niet goed. Van de Beek kreeg nogmaals een mogelijkheid nadat hij in stelling werd gebracht door Hakim Ziyech en zijn schot met buitenkant voet ging naast. Twee minuten voor rust volgde een uitgelezen mogelijkheid om de kleedkamer op te zoeken met een voorsprong. Op aangeven van Noussair Mazraoui stuitte Huntelaar op doelman Denys Boyko.

Na rust bleven de kansen er voor Ajax en Mazraoui kreeg een uitstekende kopkans, maar zijn inzet werd gekeerd door Boyko. De doelman was enkele minuten kansloos bij een vrije trap van Ziyech, maar hij zag de inzet van de Marokkaan op de lat komen. Het was de vierde keer in twee wedstrijden dat de ploeg van Erik ten Hag het aluminium raakte. Van de Beek kreeg even later ook zijn derde mogelijkheid, maar zijn inzet ging over na een voorzet van Mazraoui.

Kiev wisselde in de tweede helft aanvallend, maar slaagde er nauwelijks in om de verdediging van Ajax te verontrusten. De beste kansen bleven er voor de Amsterdammers. Huntelaar kreeg een enorme kans, maar stuitte op Boyko. Ziyech kon de bal ook niet in het lege doel schieten en schoot tegen Huntelaar aan. De gemiste kansen braken Ajax echter niet op, want de thuisploeg slaagde in de slotfase ook niet meer te scoren en daardoor bleef het bij 0-0. Ajax meldt zich zodoende na drie seizoenen weer in de groepsfase van de Champions League. De ploeg kwam tijdens het seizoen 2014/15 voor het laatst in actie in het miljoenenbal.

Ajax wint en heeft de transfers van Blind en Tadic terugverdiend. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Ajax wint en heeft de transfers van Blind en Tadic terugverdiend. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)