Drugsomzet in Nederland gelijk aan defensie- ťn justitiebegroting bij elkaar

Het gaat bijzonder goed met de Nederlandse drugsproductie. Uit een onderzoek van de Politieacademie blijkt dat producenten vorig jaar minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine in elkaar hebben geknutseld.

Volgens het rapport is het bedrag overigens een voorzichtige schatting, gebaseerd op binnen- en buitenlandse straatprijzen. Waarschijnlijk ligt de daadwerkelijke omzet nog eens aanzienlijk hoger, waarbij miljarden in de zakken van Nederlandse criminelen verdwijnen.

In Nederland pakken de producenten vermoedelijk bijna driekwart miljard euro, handelaren nog veel meer. Vooral de tussenhandelaren en straatdealers in het buitenland worden schathemeltjerijk, want daar worden de Nederlandse producten vooral aan de man en vrouw gebracht.

Meer informatie, inclusief het hele rapport, is hier te vinden, maar om alvast even een idee te geven van de omvang van de productie: het is grofweg gelijk aan de begrotingen van de ministeries van Justitie & Veiligheid en Defensie...bij elkaar opgeteld. Ook de jaaromzet van zowel Philips als Albert Heijn kan niet tippen aan Nederlands voornaamste exportproduct. Waar een klein land groot in kan zijn...