'Sporen van vorig universum gevonden'

Het is een wat controversiële hypothese: Conformal Cyclic Cosmology (CCC), wat min of meer beweert dat universums elkaar opvolgen en dat wij dus niet in het eerste of laatste universum leven.

Onderzoekers van het Penrose Institute beweren bewijs gevonden te hebben van een vorig universum, of beter gezegd, overblijfselen van zwarte gaten uit dat universum. Het gaat om zogenoemde Hawkingpunten, vernoemd naar Stephen Hawking.

De dit jaar overleden wetenschapper kwam met het idee dat zwarte gaten straling uitzenden, de Hawkingstraling. Die zou volgens de onderzoekers overspringen tussen universums en men denkt aan de hemel nu dertig van dergelijke punten gevonden te hebben in de kosmische achtergrondstraling.

Zwarte gaten in de centra van sterrenstelsels komen gedurende de (miljarden) jaren met elkaar in botsing, waarbij ze samensmelten. Daarbij wordt een enorme energiepuls afgegeven en blijft uiteindelijk een gigantisch zwart gat over, wat echter niet het einde is.

Het universum breidt uit en koelt af, waardoor de zwarte gaten als het ware gaan branden. De gloed die dit veroorzaakt is zwak, maar wel enige tijd te aanschouwen: de Hawkingpunten, die - volgens de onderzoekers - vanuit een volgend universum gezien kunnen worden.

"We beweren dat we het laatste overblijfsel zien nadat een zwart gat in een vorig universum is verdampt", aldus co-auteur Roger Penrose. Het valt allemaal nog te bezien of de hypothese juist is, maar een eerste stap(je) richting enige vorm van bewijs is in elk geval gezet.