Geen werelduurrecord voor Beukeboom, wel Nederlands record

Wielrenner Dion Beukeboom gaat woensdag om 21.00u Nederlandse tijd beginnen aan zijn aanval op het werelduurrecord. Het huidige record staat met 54 kilometer en 527 meter op naam van Bradley Wiggins.

Voor zijn poging is de 29-jarige wielrenner van Vlasman Cycling begin augustus afgereisd naar Mexico. Beukeboom en zijn begeleider Jim van den Berg denken dat het record van Wiggins te verbeteren is vanwege de goede voorbereiding maar ook omdat de wielerbaan van Aguascalientes bijna twee kilometer boven zeeniveau ligt.

"Ik heb nog steeds niet de illusie dat ik een betere wielrenner ben dan Wiggins.", vertelt Beukeboom. "Maar Jim heeft mij laten inzien dat hij zijn record niet onder ideale omstandigheden reed. Ik ben er niet zo mee bezig of het wel of niet lukt. Ik richt mij op maar één ding: mijn taak uitvoeren. Zo zwart-wit zie ik het."

Volgens Van den Berg van wielerlaboratorium Robic hebben berekeningen aangetoond dat Beukeboom de fysieke mogelijkheden heeft om het record te verbreken maar hij snapt de scepsis bij het publiek: "Ik snap wel dat de buitenwacht naar ons kijkt met de gedachte: wie denken die gasten wel niet dat ze zijn? Maar als je het uurrecord van Wiggins onder de loep neemt, zie je dat het vooral een commercieel feestje rondom het afscheid van zijn profcarrière was. Wij, en ook het team rondom Wiggins, weten dat het record nóg scherper kan."

Tot slot Beukeboom: "Uiteraard zou ik extreem teleurgesteld zijn als ik faal. Maar ik zie niet in wat het toevoegt als ik daar van tevoren over nadenk. Niemand zou boos zijn als het mij niet lukt, dus als ik het niet haal: even goede vrienden. Maar één ding weet ik wel, het gaat ontzettend veel pijn doen."

De recordpoging start woensdag 21.00u Nederlandse tijd en wordt live uitgezonden door Eurosport en op het Youtube-kanaal van de UCI.

21.02u
Beukeboom staat op het punt om te beginnen aan zijn recordpoging.

21.17u
Inmiddels is hij 50 ronden onderweg.

21.22u
De achterstand op het geplande schema is opgelopen tot 8,1 seconden.

21.34u
Beukeboom is 30 minuten onderweg en rijdt inmiddels rondetijden boven 17 seconden. De achterstand is opgelopen tot 22 seconden. Een nieuw record gaat er niet komen.

21.39u

21.48u
Nog 15 minuten te gaan.

21.55u
Beukeboom versnelt. Rondetijden net boven 17 seconden.

22.05u
Na 60 minuten heeft Beukeboom een afstand van 52,757 km afgelegd. Geen werelduurrecord maar wel een nieuw Nederlands record.