Tot 2,5 jaar cel geŽist voor misbruik minderjarigen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag gevangenisstraffen van acht maanden tot tweeënhalfjaar geëist tegen drie mannen. Het drietal wordt er van verdacht eind vorig jaar betrokken te zijn geweest bij het misbruik en de uitbuiting van twee minderjarige meisjes uit Baarn.

De hoofverdachte, een Arnhemmer van 44 jaar, wordt ervan verdacht een 15-jarig meisje seksueel te hebben misbruikt en haar uitgebuit te hebben door haar te prostitueren. Hij zit sinds november 2017 in voorarrest en hoorde vandaag tweeënhalf jaar cel tegen zich eisen. Via internet kwam de man in contact met het meisje. Uit chatgesprekken blijkt dat hij het haar aanzette om tegen betaling seks te hebben met mannen.

Hij maakte afspraken met haar over klanten, betaling en vervoer en had ook zelf seks met haar. Het slachtoffer verklaart dat de verdachte het geld inde van klanten en een klein deel daarvan aan haar afdroeg. De tweede verdachte, een 47-jarige Amsterdammer, stond terecht omdat hij als klant seks had met het meisje. Tegen hem is een jaar cel geëist op verdenking van gemeenschap met een minderjarige.

Op initiatief van het 15-jarige meisje benaderde de hoofdverdachte ook een 13-jarig meisje, eveneens uit Baarn om als prostituee voor hem te werken. Ook dit is hem tenlaste gelegd. Hij nam het meisje mee naar het pand waar de 15-jarige seks had met een klant en probeerde haar over te halen ook seks te hebben met een aanwezige man. Deze man, een 44-jarige Amsterdammer is de derde verdachte die vandaag terecht stond. Hij is vervolgd voor poging tot gemeenschap met een minderjarige en krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt een celstraf van acht maanden.

Eenmaal geconfronteerd met de klant weigert de 13-jarige echter om seks te hebben. Ondanks lang aandringen door de hoofdverdachte en de beoogde klant blijft ze dit volhouden. Het meisje verklaart erg bang te zijn geweest. Uiteindelijk wordt ze naar huis gebracht. Als zij later haar ouders vertelt wat er gebeurd is, wordt de politie gealarmeerd.

De zedenrecherche deed vervolgens uitgebreid onderzoek. De verklaringen van de meisjes sluiten aan bij de informatie die de politie vond in de uitgebreide communicatie tussen de slachtoffers en de verdachten via onder meer WhatsApp. Op grond hiervan acht de officier van justitie het bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het ten laste gelegde. De verdachten wordt uiterst kwalijk genomen dat zij misbruik hebben gemaakt van kwetsbare meisje of dat geprobeerd hebben te doen.

Het feit dat de meisjes aanvankelijk zelf meewerkten maakt het niet minder ernstig. Juist om kwetsbare jongeren te beschermen, stelt de wet dat het faciliteren of bezoeken van minderjarige prostituees per definitie strafbaar is. Het is algemeen bekend dat prostitutie op jonge leeftijd later grote psychische schade veroorzaakt. Ook in deze zaak kampen de slachtoffers met de psychische gevolgen van wat er gebeurd is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.