Misschien weer 'roken' in Brits OV

Elektronische sigaretten kunnen een sleutelrol spelen in de strijd tegen het roken, en daarom moeten er minder strenge regels komen om ze acceptabeler te maken. Dat stelt een rapport van het Britse parlement. Het verzoekt de regering onder meer te overwegen om ze toe te staan in de bus en de trein.

Het rapport stelt dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan gewone, en dat eventuele schadelijke effecten van 'meeroken' te verwaarlozen zijn. Ook zouden er geen aanwijzingen zijn dat jongeren erdoor worden aangezet om te gaan roken.

De schrijvers van het rapport vinden de neiging overdreven om e-sigaretten op één hoop te gooien met gewone sigaretten. Op veel plekken zijn de elektronische rookwaren net zo verboden als tabaksproducten. Dat er in veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg niet mag worden 'gedampt' noemen de opstellers zelfs "onacceptabel".

Het rapport erkent wel dat langetermijneffecten van e-sigaretten nog niet bekend zijn. Maar enkel het ontbreken van teer en koolmonoxide zou ze al stukken veiliger maken.

Norman Lamb, voorzitter van de parlementaire wetenschapscommissie, wil dat elektronisch rookwaar een medische vergunning krijgt. "Dan wordt het een stuk gemakkelijker voor artsen om erover te praten en het patiënten aan te raden", zegt hij tegen de BBC. "Bij correct gebruik kunnen e-sigaretten een belangrijk wapen worden in het arsenaal van de gezondheidsdienst om mensen te helpen te stoppen met roken."