NASA ontdekt mysterieuze 'muur' op grens van zonnestelsel

In 2006 werd de New Horizons sonde met behulp van de Atlas V-raket de ruimte in geschoten, met onder andere als doel om de atmosfeer van de  dwergplaneet Pluto en andere Kuipergordelobjecten te onderzoeken. Nieuwe data van de sonde laten echter een glimp zien van het bestaan van een mysterieuze en enorme structuur aan de rand van ons zonnestelsel.

De UV-spectrometer, een apparaat dat enorm nauwkeurig licht in zijn verschillende golflengten kan opdelen en vastleggen, heeft namelijk aan de rand van het zonnestelsel een lichte ultraviolette gloed waargenomen, waarvan onderzoekers vermoeden dat dit uit verzadigde waterstofmoleculen moet bestaan. 

De oorsprong van deze 'muur van waterstof' rondom ons zonnestelsel, zou de zon moeten zijn. Deze gooit regelmatig grote hoeveelheden geladen deeltjes de ruimte in, de zogenaamde zonnewinden. Het zijn juist deze zonnewinden die moleculen in de ruimte meenemen tot ver buiten het zonnestelsel. Waterstof zou echter een te klein molecuul zijn om verder dan het einde van ons zonnestelsel te worden meegeblazen en daarom hoopt dit zich als een ballon rondom ons zonnestelsel op.

De onderzoekers denken dat de spectrometer een glimp hiervan heeft opgepikt en dit zou een bevestiging kunnen zijn van data die drie decennia geleden al door Voyager werd teruggestuurd.

Voyager, gelanceerd in 1977, heeft in 2013 ons zonnestelsel verlaten, tenminste...alleen als de waterstofmuur geen kosmische 'The Truman Show'-achtige muur is....


Interessant verhaal door 'interessant' figuur (Bron: Youtube)