Bierflesjes in Duitsland raken op

Het blijft ongewoon warm in Duitsland en wat bier betreft levert dat goed en slecht nieuws op: de brouwerijen hebben nog zat bier en verkopen het spul als een dolle, maar klanten brengen hun lege flesjes niet snel genoeg terug. Dat is een probleem, want de flesjes zijn nu bijna op!

Er zijn zo'n vier miljard bierflesjes in omloop bij onze oosterburen, die door het statiegeldsysteem doorgaans ingeleverd worden en een keer of dertig opnieuw worden gevuld. Dat gaat echter lastig als de flesjes lange tijd bewaard worden in huis, en niet gelijk worden ingeleverd.

Christian Schuster, brouwerijbaas in Beieren, waarschuwde zijn landgenoten: lever de kratten met lege flesjes in, of kom zonder bier te zitten. "Sinds halverwege mei hebben we al een tekort aan bierflesjes. Gebruikte flesjes komen niet snel genoeg binnen, nieuwe flesjes bestellen kost tijd. Ik moet mijn bezorgers nu op pad sturen, op zoek naar lege flesjes", aldus Schuster.

Het Amerikaanse Stone Brewing heeft een oplossing: hun brouwerij in Berlijn verkoopt bier in blikjes. Een gewaagde keuze in Duitsland, waar bier uit blikjes drinken gezien wordt als lomp en ietwat asociaal. Overigens doet Stone Brewing dat niet wegens het flesjestekort, maar voor het bier: "Er komt geen licht binnen en er sijpelt geen zuurstof door de dop, zoals bij flesjes."