'Ford Fiesta verboden na aanslag in Londen met Ford Fiesta'

De Britse hoofdstad Londen denkt erover om grote gebieden rond het parlement autovrij te maken, nadat een Engelsman met migratieachtergrond dinsdag een aanslag pleegde met een auto, nog geen jaar na een eerdere aanslag met een auto door een andere Engelsman met een migratieachtergrond, waarbij wel meerdere doden vielen.

Bij de aanslag door Salih Khater waren gelukkig geen doden te betreuren, maar wel een aantal lichtgewonden. Khater werd gearresteerd en wordt verdacht van het voorbereiden en uitvoeren van een terroristische aanslag en poging tot moord.


Gezellig dagje Londen (Foto: Gettyimages)

Minister van transport, Chris Grayling, vindt dat er nu wel enige reden is om het gebied rond het Britse parlement dan maar autovrij te maken. Ook burgemeester Sadiq Khan is voor een autoverbod. "Ik ben voor een voetgangersgebied bij het parlement, maar we moeten evenwel uitkijken dat we wel in een democratie leven waar het volk vrije toegang moet houden tot hun volksvertegenwoordigers."

De baas van Scotland Yard, Cressida Dick, heeft het liever over minder verregaande maatregelen. "De terroristen willen onze manier van leven veranderen, ze willen dat we bang worden en stoppen met ons dagelijkse beslommeringen in het Verenigd Koninkrijk. We mogen hier niet aan toegeven, we mogen gewoon niet ons leven aanpassen. Neemt niet weg dat we passende maatregelen moeten nemen om aanslagen zoals dinsdag te voorkomen."

Wat in ieder geval zeker is is dat terroristen in Europa de auto als favoriet middel om aanslagen te plegen verkiezen, maar je onmogelijk alle auto's kan verbieden, zelfs niet alleen de Ford Fiesta's. Misschien heeft Dick het wel bij het juiste eind en moet tijdens het paniekerig reageren op dit soort aanslagen de politiek eens rustig van een afstandje kijken naar wat mogelijk de wáre kern van het probleem is, iets waar niet alleen de Britse hoofdstad de afgelopen jaren mee opgezadeld zit.