Pegida-voorman krijgt boete voor demonstratie

Edwin Wagensveld, de voorman van de Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida, moet een boete betalen. Wagensveld en zijn vriendjes hielden in november een demonstratie op het bouwterrein van een moskee in Enschede, maar meldden dat niet vooraf. De rechtbank in Almelo besloot hem 750 euro boete op te leggen.

Die boete kreeg Wagensveld in maart overigens al van het Openbaar Ministerie, maar hij had weinig zin om deze te betalen. De zaak kwam zo voor de rechter, die de boete bevestigde. Als Wagensveld zich aan de recalcitrante kant blijft gedragen en weer niet betaalt, mag hij zich vijftien dagen in de cel gaan vermaken.

Daar leek de Pegida-voorman wel zin in te hebben, want Wagensveld - gekleed in wit, van teksten voorzien gewaad - vroeg gelijk of het mogelijk was om dan maar direct de gevangenis in te gaan. Buiten de rechtbank stonden wat van zijn rechtse makkers te demonstreren, maar dat bleef allemaal wel binnen de perken.

Het bouwterrein was in maart wederom doelwit van Pegida Nederland. Er werden heel stoer allerlei kruizen op het bouwterrein gezet. In deze ietwat kansloze pesterijtjes zag de rechter overigens geen strafbare feiten, waardoor hij de boete bij 750 euro hield. Volgens de rechter was er geen sprake van het aanzetten tot haat of van discriminatie.