Blind: ''We moeten nu niet gaan zweven''

Ajax bereikte dinsdagavond de laatste voorronde van de Champions League. In de ArenA wonnen Daley Blind en zijn teamgenoten met 3-0 van Standard Luik.

“Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan, maar we hebben ons goed voorbereid en we stonden de hele wedstrijd goed georganiseerd. Als het publiek vanaf het begin zo tekeer gaat en zo achter je staat geeft dat een enorme boost”, zegt Blind na afloop over de heerlijke voetbalavond in Amsterdam.

Na het debacle tegen Heracles Almelo van afgelopen weekend was de aanwinst van de Amsterdammers blij dat ze zich in korte tijd weer konden revancheren. “We hebben het goed opgepakt en waren blij dat er snel weer een nieuwe wedstrijd op het programma stond. Hoe we daar mee om zijn gegaan, maakt me nog blijer.”

“Nog twee wedstrijden en dan moeten we er zijn”, vervolgt hij. In de laatste voorronde van de Champions League staat Dinamo Kiev te wachten. ''Of het nou een thuis of een uitwedstrijd is, het maakt me niet uit waar we beginnen. We zullen het zelf moeten doen.”

Ervaring is in zulke wedstrijden van groot belang. De toegevoegde waarde van hem en bijvoorbeeld Tadic is dan ook meteen te zien op het veld, meent Blind. “Ik probeer dingen aan jongens mee te geven die ik zelf heb geleerd bij Manchester United, maar het is niet zo dat ik even de pionnetjes neer ga zetten op het veld."

Het is Blind nog niet helemaal bekend wie Ajax volgende week tegenover zich heeft staan met de Oekraïners. “Ik weet nog niet veel over Dinamo Kiev, maar we zullen met het team beelden gaan bekijken de komende dagen. Wie er favoriet is weet ik niet, want ik heb ze niet eerder zien spelen en ik weet hun eerdere uitslagen van dit seizoen ook niet.”

Smullen, dat deed de volle Johan Cruijff ArenA negentig minuten lang. Hoewel het tijdens de wedstrijd om concentratie gaat in het veld, is er achteraf ook zeker tijd om te genieten voor Blind. “Ik heb het meeste genoten van ons eigen spel en dan vooral hoe we ze vast hebben gezet door onze druk. De manier waarop we gewonnen hebben, daar ben ik heel blij mee.”

In bepaalde opzichten deed het drukzetten en aanvallen denken aan de Peter Bosz-periode bij Ajax. Daley Blind ziet de overeenkomsten, maar wil dit eerst vaker zien. “Het is nu zaak dat we dit vaker goed moeten uitvoeren. Elke week moet dit gebeuren, daarom moeten we na deze wedstrijd ook niet gaan zweven. Dat dit niet eerder zo tot uiting kwam heeft ook met de tegenstand te maken. Die ploegen vragen allemaal wat anders van je qua tactiek”, besluit hij.